De wereld van de BKR registratie

De wereld van de BKR registratie

 

Het BKR, bureau voor kredietregistratie, is in het leven geroepen om consumenten te beschermen voor te hoge leningen. Aan de andere zijde worden kredietverstrekkers beschermd tegen de risico’s van het verstrekken van kredieten aan slechte betalers. Veel mensen hebben geen enkel idee hoe de BKR in elkaar steekt en denken al snel dat een registratie alleen al negatief is. Inzicht verschaffen in de wereld van de BKR-registratie is belangrijk. Wanneer je er dan nog niet uitkomt, kun je hulp inschakelen van experts zoals Brockbernd. Adviesbureaus als Brockbernd weten precies hoe het BKR in elkaar steekt en hoe je van een registratie af kunt komen.

 

Wat wordt bij het Bureau voor Kredietregistratie geregistreerd

 

Een BKR-registratie is zoals gezegd, niet per definitie negatief. Alle kredieten en leningen die aan consumenten worden verstrekt, worden geregistreerd bij het BKR. Voorheen werd je geregistreerd bij:

  • Persoonlijke leningen
  • Doorlopende kredieten
  • Creditcard limieten
  • Kopen op afbetaling
  • Limieten op klantenpassen
  • Een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen bij een hypotheek

Tegenwoordig wordt je ook geregistreerd bij roodstand op een bankrekening en een mobiele telefoon die je bij een abonnement ‘krijgt’.

 

Registratie bij roodstand en een mobiele telefoon

 

Normaal gesproken werd roodstand op een bankrekening pas geregistreerd als er meer dan €500,- rood gestaan kon worden. Tegenwoordig word je al geregistreerd bij een mogelijke roodstand vanaf €250,-. Let hierbij wel op dat het niet gaat om of je werkelijk rood staat, maar dat je de mogelijkheid hebt om rood te staan. Roodstand wordt vergeleken met een doorlopend krediet. Voorheen kreeg je bij het afsluiten van een mobiel abonnement het toestel er gewoon bij. Echter stiekem betaal je met een deel van je abonnementskosten de telefoon af. Daarom wordt tegenwoordig een dergelijk abonnement gezien als een lening voor de aanschaf van het bijbehorende toestel. Dit heeft als gevolg dat je eerst een BKR-toetsing krijgt wanneer het toestel los meer dan €250,- kost en dat is tegenwoordig al heel snel het geval. In dit geval zal je bij het afsluiten van het abonnement ook geregistreerd worden bij het BKR.

 

Positieve registratie en negatieve registratie

 

Een registratie bij het BKR is niet per definitie negatief. Er kan sprake zijn van een positieve registratie. Zolang je op tijd de aflossingen doet, zal er sprake zijn van een positieve registratie. De kredietverstrekker kan, bij het aangaan van een nieuwe lening, zien dat jij je betalingsverplichtingen keurig nakomt. Een ander verhaal wordt het bij een negatieve registratie. Hier krijg je mee te maken wanneer je meer dan twee maanden aan achterstand opbouwt. Na aflossing van de lening, zal ook een negatieve codering vijf jaar blijven staan.